
 

 

WORK HEALTH AND SAFETY (MINES AND PETROLEUM SITES) REGULATION 
2022 

 
Registration of Explosive-Powered Tools Design Order 2022 

 

I, Garvin Burns, Chief Inspector, with the delegated authority of the Secretary, 
Regional NSW, pursuant to section 187(5) of the Work Health and Safety (Mines and 
Petroleum Sites) Regulation 2022, make the following Order.  
 
Dated this 29th day of August 2022 
 
 
 
 
Garvin Burns 
Chief Inspector 
Regional NSW 
 
1. Name of Order 
 
This Order is the Registration of Explosive-Powered Tools Design Order 2022. 
 
2. Commencement 
 
This Order commences on the day it is published in the NSW Government Gazette. 
 
3. Interpretation 
 
In this Order: 
 
AS/NZS is a reference to Australian/New Zealand Standard. 
 
4. Revocation 
 
The Registration of Explosive-Powered Tools Design Order 2018 published in the 
NSW Government Gazette No.134 of 7 December 2018 at pages 9255-9256 is 
revoked.  
 
5. Design requirements 

 
5.1. Except as provided in paragraphs 5.2 and 5.3, all explosive-powered tools 

used in underground coal mines must be designed in accordance with the 
following standards, as amended from time to time: 
 

(a) AS/NZS 1873.1:2003 Powder-actuated (PA) hand-held fastening tools -
Selection, operation and maintenance. 
 

(b) AS/NZS 1873.2:2003 Powder-actuated (PA) hand-held fastening tools - 
Design and construction. 
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(c) AS/NZS 1873.3:2003 Powder-actuated (PA) hand-held fastening tools 

– Charges. 
 

(d) AS/NZS 1873.4:2003 Powder-actuated (PA) hand-held fastening tools -
Fasteners. 
 

(e) without limiting 5.1(a) – (d) above, all explosive-powered tools including 
its associated range of explosive charges and fasteners, must be 
designed such that the tool itself is not an effective ignition source of a 
methane-enriched atmosphere. 
 

5.2. Where a design does not fully comply with the requirements in paragraph 
5.1(a) – (e), the designer must specify the published technical standards or 
the engineering principles used to identify controls, in accordance with the 
hierarchy of risk control measures in Part 3.1 of the Work Health and Safety 
Regulation 2017, that have been incorporated in the design to achieve at 
least an equivalent level of safety as the requirements of paragraphs 5.1(a) – 
(e).  
 

5.3. If the design of an explosive-powered tool that is registered under Part 5.3 of 
the Work Health and Safety Regulation 2017 is altered and the alteration 
may affect health or safety: 
 

(a) the altered parts of an explosive-powered tool must be designed to 
comply with the design requirements in paragraphs 5.1— 5.2 of this 
Order. 
 

(b) an assessment must be undertaken, and documented, by the designer 
to assess the impact that the design alteration has on unaltered parts of 
the explosive-powered tool.  
 

(c) where the assessment undertaken in paragraph 5.3(b) shows there has 
been a reduction in the effectiveness of existing control measures of 
any other parts of the explosive-powered tool, that is, there has been a 
detrimental effect on health and safety caused by the alteration, these 
parts must comply with the design requirements in paragraphs 5.1— 
5.2 of this Order. 
 

(d) any parts of the explosive-powered tool which are not affected by the 
alteration must continue to comply with the design requirements of the 
design order that was in effect on the date that the registration for the 
design of the explosive-powered tool was granted.  

 
6. Testing and performance requirements  

 
6.1. General: 
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Except as provided in paragraph 6.2, all explosive-powered tools, including its 
associated range of explosive charges and fasteners as intended for use in 
underground coal mines, must be tested to determine if the explosive-
powered tool is likely to ignite an explosive atmosphere. 

 
6.2. Test method: 

 
(a) all explosive-powered tools must be tested as follows: 

(i) the explosive-powered tool is to be placed in a small flameproof test 
chamber which is filled with a mixture of 7.5% volume ethylene in 
air, 

(ii) the tool is to be loaded with the range of relevant strip-mounted 
cartridges and range of relevant sized fasteners for which 
registration is sought, 

(iii) testing is to be performed at maximum and minimum power 
selections, using short and long fasteners firing into a range of 
target materials, 

(iv) testing is to be performed with a range of expected target materials 
including industry brick, concrete and steel plate, 

(v) where applicable, the tool is to be tested with supplied extension 
trigger assembly fitted and with magazine. 
 

(b) testing must be repeated at least five times for each combination to be 
able to demonstrate the repeatability of the results. 
 

(c) testing must be repeated to simulate all reasonably foreseeable 
operating conditions of the explosive-powered tool. 

 
6.3. If the design of an explosive-powered tool that is registered under Part 5.3 of 

the Work Health and Safety Regulation 2017 is altered, and the alteration 
may affect health or safety, the altered parts of the explosive-powered tool, 
including those parts that may have been redesigned due to detrimental 
effects identified in the assessment undertaken in paragraph 5.3(2) above, 
must be tested and meet the performance requirements in paragraphs 6.2(a) 
– (c) of this Order. 
 

6.4. Any parts of the explosive-powered tool which are not affected by the 
alteration must continue to comply with the performance requirements of the 
design order that was in effect on the date that the registration for the design 
of the explosive-powered tool was granted.   

 
7. Test facility  

 
7.1. The test facility used for testing the explosive-powered tool must be a test 

facility which is independent of the designer, manufacturer or supplier.  
 
7.2. The test facility must have test equipment with calibration traceable to the 

International System of Units (SI) by reference to national measurement 
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standards, quality processes and work methods for performing the specific 
tests described in the standards referred to in this Order.  This must be 
demonstrated through: 

 

(a) accreditation by the National Association of Testing Authorities (NATA); 
or  
 

(b) where demonstrated to the regulator that a NATA-accredited facility is 
not available,  

(i) through accreditation by an organisation that is a signatory to the 
ILAC MRA (International Laboratory Accreditation Cooperation 
Mutual Recognition Arrangement); or 

(ii) a suitably qualified and experienced testing facility along with past 
test experience with explosive-powered tools, which has been 
independently audited within the last 2 years. 

 
8. Determination of applications for registration of design made before 

commencement of this Order  
 
If an application for the registration of design of an explosive-powered tool made in 
accordance with clause 250 of the Work Health and Safety Regulation 2017 to which 
the standards specified in the Registration of Explosive-Powered Tools Design Order 
2018 applies is made before the commencement of this Order, and the application 
has not been finally determined before that commencement, the application is to be 
determined as if this Order had not commenced.  
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