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Questions and answers from the webinar Practicing certificates and maintenance of competence held on 

Tuesday 15 September 2020. 

 

Q: Where is the change of details form for practising certificates located? Do I need to update details 

if I have changed my workplace or company? 

A: The change of details form is published on our website. Practising certificate holders must advise the 

Regulator of changes to their workplace. 

 

Q: Is the maintenance of competence app up to date with all current changes and the different 

learning categories? 

A: Questions relating to the maintenance of competence app should be referred to Mines Rescue 

Service. 

 

Q: Will the downloadable Excel logbook template be updated to reflect the new guide? 

A: Yes – the template will be updated to correspond with the updated guide in the near future. 

 

Q: Is the maintenance of competence app accepted as evidence? 

A: Yes, we accept the log of your records which is downloaded from the app. 

 

Q: Is it acceptable to claim your entire required hours as formal learning? 

A: Yes, you can claim all hours as formal as the requirement is only a minimum (as explained in section 5 

of the guide). 

https://www.resourcesregulator.nsw.gov.au/__data/assets/word_doc/0008/697985/Practising-Certificate-Notification-of-change-to-contact-details-or-place-of-work.DOCX
https://www.coalservices.com.au/mining/mines-rescue/
https://www.coalservices.com.au/mining/mines-rescue/
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Q: Do you need to complete a logbook if you are using the maintenance of competence app? 

A: As specified in the guide, how you keep your records is up to you. 

 

Q: Can this webinar be claimed as informal learning type 11? 

A: This seminar can be claimed under formal type 1. A QR code will be provided in the questionnaire. 

 

Q: Is the webinar PowerPoint presentation available? 

A: Yes – the presentation will be published on our website and sent to all attendees. 

 

Q: If a person seeks mutual recognition of an interstate certificate, do they need to fulfil the 

requirement of 20% extra learning? 

A: No. 

 

Q: What format is acceptable for evidence of maintaining competence for reviewing a certificate or an 

audit?  

A: An application for renewal of a practising certificate does not require evidence, only a declaration 

that the applicant has complied with the maintenance of competence condition. You will only be 

required to supply evidence and documentation if audited. 

 

Q: If I am required to complete 90 hours over five years, can I spread the hours over the whole period 

or does it need to be completed over three years? 

A: You can complete hours each year up to a maximum of a one-third in any one year. 

 

Q: If I let my practising certificate lapse after the five-year period how do I obtain a new certificate? 

A: You can apply using the application form for a practising certificate.  

 

Q: What will happen to an individual if they haven't satisfied the minimum of one-third required 

hours by the end of year three? If this was picked up during an audit, is the practising certificate 

immediately suspended? 
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A: The Regulator will assess any allegations of non-compliance with conditions of maintenance of 

competence. Failure to comply may result in suspension or cancellation of a certificate. The regulator 

may suspend a practising certificate at any time to enable it to investigate whether there are grounds 

for suspending or cancelling a practising certificate. 

 

Q: How do you know if you qualify for the bonus year at the commencement of your practising 

certificate? 

A: If your practising certificate was granted within the period of the 'bonus period' dates provided on 

our practising certificates website page. 

Candidates were also notified of this in an attached letter to their certificate. 

 

Q: If you work interstate and receive training on the WHS legislation for mines in that state, can you 

claim it for maintenance of competence? 

A: No – for interstate mine safety legislation. 

 

Q: What happens if a person does not have their practising certificate on 1 October 2020 and wants to 
practise in a statutory function? 

A: A person cannot by nominated by a mine operator to exercise the statutory function unless they hold 
a practising certificate for it. Certificates of competence or qualifications are no longer recognised in lieu 
of the practising certificate. There are penalties for the mine operator and the individual if they practise 
in a function without a practising certificate. 

Applications for practising certificates submitted after 1 October 2020 will incur a fee. 

 

Q. Will there be any extensions to maintenance of competence timeframes because of COVID-19 
restrictions? 

A. The Resources Regulator has indicated that dispensation will be available for certificate holders 
affected by COVID-19 restrictions. Details of the dispensation will be published soon. Subscribe to Mine 
Safety News to receive updates. 

 

 

 

 

https://www.resourcesregulator.nsw.gov.au/safety-and-health/applications/mining-competence/practising-certificates/maintenance-of-competence
https://nsw.us2.list-manage.com/subscribe?u=d8b64a3fbc7f2ff2db8ec673b&id=6d7810af78
https://nsw.us2.list-manage.com/subscribe?u=d8b64a3fbc7f2ff2db8ec673b&id=6d7810af78
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Q. What are the requirements for completing training for Learning from Disasters? 

A. You can do either of the following: 

• complete the Regulator’s learning from disasters one-day program which is available through 
Approved Training Providers   

OR 

• complete a minimum of seven hours of other formal learning on disasters  

You should make sure in your log that you clearly indicate which option you are taking so the auditor 
can see which one you are complying with. 
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